2010 m. lapkričio 29 d., pirmadienis

Naminis vynas

Nėra vasaros, kai prisirinkęs uogų ir vaisių nepasidaryčiau naminio vyno, kuriuo vėliau šaltais žiemos vakarais mėgaujuosi su šeima ir draugais. Naminį vyną mane išmokė daryti tėtis, kurį išmokė jo tėtis. Tai tarsi tradicija, perduodama iš kartos į kartą.
Yra daugybė vyno gaminimo būdų, tačiau aprašysiu tik tuos, kuriuos pats esu išbandęs. Visų pirma reikia prinokusių uogų - nesvarbu kokių, nuo obuolių iki serbentų bei agrastų. Jeigu jūs neturite nuosavo sodo, internete dažnai atsiranda skelbimų, kuriuose žmonės dovanoja obuolius su sąlyga, kad bus paimti visi - tiek geri, tiek supuvę. Taigi jeigu norisi pasidaryti vyno, gali tekti šiek tiek padirbėti :) Turint uogas ar vaisius, juos reikia gerai nuplauti ir sutrinti (vyšnios, serbentai, vynuogės, agrastai ir t.t.) arba išspausti iš jų sultis (obuoliai, kriaušės ir kt.). Jeigu naudosite trintas uogas, tada į indą, kuriame rauginsite vyną, dėkite vieną dalį trintų uogų ir dvi dalis vandens, prieš tai vandenyje ištirpinę cukrų (pvz aš darau 5 litrus trintų uogų, 10 litrų vandens, kuriame ištirpinu 1,5Kg cukraus). Cukraus kiekį pasirinkite pagal uogų rūgštumą: jeigu uogos rūgščios gali tekti įdėti ir 2 Kg cukraus, jeigu uogos saldžios - užtenka 1 Kg. Negalima cukraus pridėti per daug, nes tada vynas nerūgsta, o jeigu cukraus per mažai, tada vynas virsta actu. Vienu žodžiu stenkitės išlaikyti proporcijas ir nenusiminkite jeigu nepavyks iš pirmo karto. Jeigu vynui gaminti naudosite sultis, o netrintas uogas, tada skiesti su vandeniu nereikia. Cukrų tada tirpinkite pačiose sultyse ir tik tada supilkite į indą. Stenkitės išlaikyti proporcijas ir nepersaldinti sulčių. Jeigu naudojate saldinių obuolių sultis, cukraus nedėkite visai.
Kai viską supylėte į indą, uždenkite jį bintu ir palaikykite pusę dienos prieš užkimšdami. Kamštis turi būti su skylute pro kurią įkiškite šlangutę. Kitą šlangutės galą įdėkite į indą su vandeniu. Aplipinkite plastelinu aplink skylę bei visą kamštį, kad raugimo metu susidariusios dujos iš indo su vynu pasišalintų tik per šlangutę.
Kelios iliustracijos kaip turėtų tai atrodyti.
Geriausia vyną laikyti šiltoje patalpoje. Prasidėjus rūgimui, inde su vandeniu prasidės burbuliavimas. Tai gali užtrukti nuo 2 iki 8 savaičių. Tačiau tai nereiškia, kad burbuliavimas bus intensyvus - gali pasirodyti keli burbuliukai per valandą. Po 2-3 mėnesių nuo vyno užraugimo, jeigu nebesimato burbuliavimo, vyną reikia perkošti, pridėti cukraus (0,5-1,5Kg nebijokite paragauti, geriau nepersaldinti). Palaikykite vyną pusę dienos atvirą ir tada vėl uždarykite taip, kad raugimo dujos pasišalintų per šlangutę. Laikykite 2-4 mėnesius. Jeigu vynas nepagaus pelėsio bei cukraus bus įdėta kiek reikia, jūs turėsite puikų vyną.